Бившият митничар Митовски от Благоевград завежда дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Търси обезщетение от 50 000 лв. за претърпени неимуществени вреди от незаконно подслушване.

Червей

Срещу него през годините прокуратурата е водила серия от дела, а след това и той срещу нея за недоказаните обвинения. В един момент обаче Митовски се усъмнява, че е бил подслушван незаконно и през 2014 г. и 2015 г. пише на всички институции, които може да разполагат с информация  - Народното събрание, главният прокурор, Окръжният съд в Благоевград. Отговор получава само от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС).

Виж целия материал тук...

Източник: Правен свят

Съдията не може да е отговорен за разрешени СРС, ако няма престъпен умисъл или влияние върху него

Червей

Съдията, който разрешава прилагане на специални разузнавателни средства (СРС), не може да носи наказателна отговорност за тези си решения, ако не се докаже престъпен умисъл или упражнено влияние върху него.

 Това е един от изводите на съдия Иван Коев от Софийския градски съд (СГС) по делото "Червей", в което подсъдими са бившата шефка на съда Владимира Янева и ексшефа на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

Виж целия материал тук...

Източник: Правен свят

Нормално ли е да подслушват 1000 души 300 дни

Червей

Поне 1000 лица са подслушвани в невероятния срок от 300 дни, Цветлин Йовчев правилно е разпоредил „Червей“, не е проблем субектът на подслушване да е цяла система на МВР, няма значение дали са манипулирани данни в архива за един от тримата от ТИМ, а тв интервютата и другите изяви на ген. Атанас Атанасов са напълно неотносими към делото...

 

 

 

Виж целия материал тук...

Източник: Правен свят

Докладите за работата на Бюрото са приети от Народното събрание

Доклад на НБКСРС

 

Почти двойно е намаляло законното подслушване през 2015 г. в сравнение с предишната година, а съдилищата вече масово отказват на полицията, прокуратурата и ДАНС. Това пише в доклада на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), приет от парламента...

 

Виж целия материал тук...

Източник: в-к "Сега"

Операцията „Червеи” била поверена на филоложка в ДАНС

Червей

 

 

Бившият директор на Вътрешна сигурност на МВР Тодор Костадинов застана за пръв път пред съда, за да отговаря за аферата „Червеи”. Заедно с него е подсъдима досегашната шефка на Софийски градски съд Владимира Янева, която обаче даде заявка, че няма да присъства на заседанията и ще се довери изцяло на своя адвокат – Трендафил Трендафилов.

 

Виж целия материал тук...

Източник: frognews.bg

ДАНС прилагала посвоему Закона за СРС

Червей

 

Държавната агенция "Национална сигурност" прилагала посвоему Закона за специалните разузнавателни средства по отношение на сроковете. Агенцията заобикаляла ЗСРС като приемала, че дори и ден пауза да има между две искания за СРС спрямо един обект по една и съща разработка, значи започва да тече нов срок. Това стана ясно днес по време на заседанието на Софийския градски съд по делото срещу бившия председател на съда Владимира Янева и Тодор Костадинов, ексдиректор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР.

 

Виж целия материал тук...

Източник: Правен свят

Служители на ДАНС твърдят, че строго секретната операция „Червей“ всъщност била пълен провал

Червей

Службите заобикаляли без проблем Закона за СРС, бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев им дал зелена светлина

Няколко месеца са били нужни на екип на ДАНС, за да разбере, че не може да установи дали служители на МВР могат да манипулират информация в автоматизираната информационна система “Централен полицейски регистър” (АИС). Това стана ясно днес от разпит на свидетели по делото „Червей”, по което подсъдими са бившият председател на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева и бившият директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР Тодор Костадинов.

 

Виж целия материал тук...

Източник: Съдебни репортажи

Йовчев и Костадинов еднолично са ръководили действията по "Червей"

Червей

 

Съдът разсекрети процеса за СРС-аферата в името на "свободата на информацията"

Бившият силов вицепремиер Цветлин Йовчев и ексшефът на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов еднолично са ръководили и координирали всички действия по скандалната разработка "Червей", по която обект на незаконни специални разузнавателни средства (СРС) се оказа целият информационен масив на министерството.

Виж целия материал тук...

Източник: mediapool.bg

Гледат делото "Червеи" публично

Червей

 

В аферата са били подслушвани хора от висшите етажи на съдебната система, техни близки и политици

Аферата "Червеи" влезе в съда и процесът започна при открити врати. След като прокуратурата поиска засекретяване само на тази част от заседанията, в която се коментира класифицирана информация, съдия Иван Коев оповести мотивите за това си решение.

 

Виж целия материал тук...

Източник: news7.bg

Бойко Рашков - председател на Националното бюро за контрол на СРС

Бойко Рашков

Бойко Рашков - председател на Националното бюро за контрол на СРС, представен от "Правен свят"

"Независимостта на съдиите и прокурорите няма нищо общо с безотговорността… Затова Националното бюро за контрол на СРС не е орган, който те ще заобичат."

"Дейността, свързана със СРС, не е да ореш на бащината си нива, а е работа за обществото."

                                                                                                                                                 Бойко Рашков

Виж целия материал тук...

Източник: "Правен свят"

Бойко Рашков за това кой поръчва и кой използва СРС

Бойко Рашков

Бойко Рашков за това кой поръчва и кой използва СРС-та в предаването "Лице в лице"

 

 

Виж цялото интервю тук...

 

Източник: бТВ

Престъпленията по "Червей" не предвиждат прилагане на СРС

32

Исканията и разрешенията за използване на специални разузнавателни средства по т.нар. разработка "Червей" са били за леки престъпления по служба. Те не влизат в обхвата на деянията, за чието разкриване законът разрешава прилагането на СРС. Това става ясно от разсекретения доклад на Националното бюро за контрол на СРС.

 

 

 

Прочети цялата статия тук...

 

Източник: в-к "Сега"

Сотир Цацаров разкри и нарушения по разработка ”Таласъми”

32

 
Бившият директор на ОДМВР-Бургас твърди, че Цветлин Йовчев е искал достъп до секретен сървър.
Разработката включвала подслушване на полицай. Искането е било подновявано и разрешавано от съдия, чието име Цацаров не разкри, предаде БНР.

 

 

Прочети цялата статия тук...

 

Източник: dnes.dir.bg

Черната дупка на службите: "Червеи" може да се окаже и най-големият теч на информация от МВР

32

Черна дупка, през която нито е ясно какво е минало, нито къде е отишло. Това е най-краткият отговор на въпроса какво точно представлява разработката "Червеи", която ангажира вниманието на трите власти и на обществото през последната седмица.

Сюжетът показва първо, че службите не са еволюирали и на милиметър през последните 15 години – едни ченгета хвърлят солиден държавен ресурс и прегазват целия Наказателен кодекс, за да се преборят с други ченгета.

Второ, че темата СРС-та продължава да е все така проблемна и никакви институции не могат да гарантират, че с нея няма да се правят злоупотреби

 

 

Прочети цялата статия тук...

 

Източник: в-к "Капитал"

Бойко Рашков: При проверката на "Червей" констатирахме данни за престъпления

32

- Г-н Рашков, как се стигна до проверката на разработката “Червей”?

- Бяхме сезирани от ръководството на МВР. Извършихме проверка и изпратихме заключенията си на ръководството на вътрешното министерство и на прокуратурата, тъй като констатирахме данни за престъпления. Нека не звучи самохвално, но бюрото си свърши перфектно работата по този случай и за нас той е приключил.

 

Прочети цялата статия тук...

 

Източник: в-к "24 часа"

Татяна Дончева: Службите - начин на употреба

32

 

Татяна Дончева в предаването "Лице в лице"

 

 

Виж цялото интервю тук...

 

Източник: бТВ

”Червеи” може да са копирали цялата информация на МВР

32

Има голяма вероятност информационните масиви на МВР да са копирани по разработката "Червеи" и да са в паралелна структура. Разработвали се и полицаи до ГЕРБ.

Pаботещите по “Червеи” са имали пълен достъп до автоматичната информационна система на МВР, включително и до базата данни на документите за самоличност - така можело да се проверява всеки, тъй като в системата има данни за лични карти и паспорти, автомобили и шофьорски книжки, се казва в доклади на МВР, прокуратурата и бюрото за контрол на СРС-тата, които бяха представени на премиера Бойко Борисов, обясниха източници на в. “24 часа”.

Прочети цялата статия тук...

 

Източник: dnes.dir.bg

МВР и ДАНС искат подслушване в реално време

41Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО) е изпратила писмо, с което иска да получи „пълно техническо решение, с възможност за прихващане на електронни съобщения в реално време, възможност за непрекъснато наблюдение, както и достъп в реално време до данни, свързани с дадено повикване.“

Прочети цялата статия тук...

Източник: в-к "Дневник"

СРС

Материали от средствата за масово осведомяване, имащи някакво отношение към темата "специални разузнавателни средства".

Публикуват се линкове към съответните статии, като Националното бюро не коментира съдържанието, достоверността на фактите, хипотезите и други логически връзки в съответния материал.

Другите за нас

Какво се публикува за Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства в различни медии.

Ортографията, достоверността на фактите и логическите съждения са на съответните автори. Тук са публикувани без редакция и коментар.

Календар на събитията

Декември 2018
П В С Ч П С Н
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Flag Counter

2014 © Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства